Na een druk seizoen is ons kantoor en evenementen team toe aan een welverdiende vakantie! Hierdoor is ons kantoor voor behandeling van mail en telefonie in de maanden november en december minder frequent bezet. De verzorging van evenementen gaat uiteraard gewoon door, ook in deze maanden. Ons restaurant blijft op zondag gewoon geopend, uitgezonderd de jaarlijkse sluiting op zondag 29 december.

Beschikbaarheid locatie voor bijeenkomsten binnen nu en 14 dagen
Voor urgente (aan)vragen e/o berichten hebben wij een speciaal terugbelsysteem. Wij verzoeken u om ons te bellen op 023 524 26 39 en in het keuzemenu sneltoets 1 te toetsen. U komt binnen bij onze antwoordservice waar u de urgentie aangeeft en een terugbelverzoek achterlaat. Wij zullen u daarop zo spoedig mogelijk terugbellen. Dit gebeurt over het algemeen binnen 1 uur.

Beschikbaarheid locatie voor 2025 en 2026
Vriendelijk verzoeken wij u telefonisch contact op te nemen of een email te sturen via ons aanvraagformulier. U ontvangt een reactie binnen 2-7 dagen.

Bestaande groepsreserveringen tot en met eind december
Voor urgente vragen die betrekking hebben op een reeds gereserveerd evenement dat plaatsvindt in één van deze twee maanden verzoeken wij u om eerst de nuttige informatie op onze website (www.orangerie-elswout.nl/nuttige-informatie) te bezoeken. Indien uw vraag niet beantwoord is en toch een urgent karakter heeft, kunt u ons bereiken op 023 524 26 39. In het keuzemenu kiest u sneltoets 1. U komt binnen bij onze antwoordservice waar u de urgentie aangeeft en een terugbelverzoek achterlaat. Wij zullen u daarop zo spoedig mogelijk terugbellen.

Bestaande groepsreserveringen voor 2025 en 2026
Voor organisatorische vragen die betrekking hebben op een reeds gereserveerd evenement voor 2025 of 2026 verzoeken wij u om de nuttige informatiepagina op onze website (www.orangerie-elswout.nl/nuttige-informatie) te bezoeken. Is uw vraag niet beantwoord, kunt u ons bellen of mailen. U ontvangt een reactie binnen 2-7 dagen.

Reservering voor het restaurant op zondag
Elke zondag (uitgezonderd de zondag tussen kerst en oud & nieuw) is Orangerie Elswout geopend voor publiek en biedt zij restauratieve voorzieningen van 10.30 uur tot 17.30 uur. In het restaurant kunt u een keuze maken uit een frisse kleine kaart. Kijkt u op onze website voor de menukaart Klik hier. Het is niet mogelijk om een tafel te reserveren voor het gebruik van onze à la carte kaart. Wel bieden wij reserveringsmogelijkheid op zondag voor een drie gangen lunchmenu of een Afternoon Tea. Voor het controleren van de beschikbaarheid en het maken van een reservering kijkt u op: www.orangerie-elswout.nl/restaurant

Voor alle overige vragen verzoeken wij u om enig geduld in acht te nemen en een reactie op uw emailbericht of terugbelverzoek af te wachten. De wachttijd kan oplopen tot 1 week. Vriendelijk verzoeken wij u om ons geen mail te sturen ter herinnering.

Orangerie Elswout

Restaurant

Het restaurant is elke zondag* geopend van 10:30 uur tot 17:30 uur. U kunt spontaan bij ons binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een heerlijk glas wijn of een lunch van de kleine kaart. Kijk hier voor de menukaart. Hiervoor nemen wij geen reserveringen aan.

*Tussen Kerst en Oud & Nieuw is de Orangerie gesloten.

Naast onze a la carte menukaart kunt u op zondagen een reservering
maken voor een Afternoon Tea of 3-gangen lunch.

Afternoon Tea

Iedere zondag serveren wij op reservering vanaf 13.30 uur de Afternoon Tea. Een keur van lekkernijen wordt gecombineerd met verse thee. Ook de hartige hapjes ontbreken natuurlijk niet.

Bij de Afternoon Tea is de thee uiteraard inbegrepen. Dit varieert van Flowering Tea tot diverse theesoorten van theehuis Harney & Sons.

Als u wilt kunt u later de hartige gerechtjes laten vergezellen door een mooi glas wijn.

Tussen de gangen door krijgt u de mogelijkheid om een wandeling over Buitenplaats Elswout te maken.

Indien u ons op de hoogte brengt van eventuele dieetwensen en/of allergieën, zullen wij proberen hier rekening mee te houden. Wij kunnen niet garant staan voor allergiën, wij doen uiteraard wel ons best om er rekening mee te houden.

De Afternoon Tea is niet geschikt voor veganistische gasten of gasten met een lactose-, gluten- en/of notenallergie.

De prijs van de Afternoon Tea bedraagt € 45,- per persoon.

Orangerie Elswout

3 gangen lunch

Op zondagen kunt u genieten van een heerlijke 3-gangen lunch welke wekelijks wisselt. De lunch bestaat uit een 3-gangen verrassingsmenu en wordt door onze Chef gekozen op basis van een vers seizoens- en dagaanbod.

U dient van tevoren een reservering te maken.

Indien u ons op de hoogte brengt van eventuele dieetwensen en/of allergieën, zullen wij proberen hier rekening mee te houden. Wij kunnen niet garant staan voor allergiën, wij doen uiteraard wel ons best om er rekening mee te houden.

De prijs van de 3-gangen lunch bedraagt € 45,- per persoon.
Direct reserveren voor de Afternoon Tea
of de 3-gangen lunch

Kleine Lunchkaart

Bent u in de buurt en heeft u zin een een kop koffie, een lekker glas wijn of een kleine lunch? U bent altijd welkom, reserveren is niet nodig. Bekijk hieronder onze kaart.


Specials

Originele Engelse Wildgoulash pie



€ 15,75

Gepofte groenten met halloumi, granaatappel,
koriander en yoghurtsaus

vegetarisch

€ 14,50

Scandinavisch polarbrood met gerookte zalm,
kappertjes en rucola

€ 16,50

Borrel

  • Bitterballen van Holtkamp, portie 6 stuks
    8,75
  • Borrelplankje (2 personen)
    15,50
  • Creamy Jalapeño rolls, portie 4 stuks
    6,50

Tosti

  • Tosti vegan Dhal met mangochutney veganistisch
    8,95
  • Tosti oude Beemsterkaas vegetarisch
    8,95

Soep

  • Linzensoep met harissa en houthakkersbrood vegetarisch
    8,95

Warme dranken

  • Lungo
    3,25
  • Espresso
    3,25
  • Dubbele espresso
    5,25
  • Ristretto
    3,25
  • Cappuccino
    3,75
  • Koffie verkeerd
    3,75
  • Espresso macchiato
    3,75
  • Latte caramel
    4,50
  • Latte macchiato
    4,25
  • Warme chocomel
    3,75
  • Warme chocomel met slagroom
    4,50

Koude dranken

Glas
  • Frisdranken
    3,30
  • Brand bier
    3,75
  • Seizoensbier
    4,75
  • Likeuren en destilaten
    7,50
  • Olmenhorst vruchtensappen
    4,25
  • Verse jus d’orange
    4,75
  • Gales Brut Cremant
    8,50
  • Fles bronwater, bruis of plat 750ml
    8,50

Koffie deal

Koffie naar keuze in combinatie
met een Pastel de nata

€ 5,50

Thee

Één persoons potje thee met keuze uit 8 soorten verse thee van Harney & Sons

€ 6,50

Cream Tea

Eén persoons theepotje met Oma’s Sultana Scone, geserveerd met marmelade en clotted cream

€ 14,50

Wijnen

Wit: Son Excellence
Sauvignon Blanc

 

Rood: Cabriz Tinto
Alfrocheiro, Tinta Roriz,
Touriga Nacional

Rosé: L’ostal Casez
Shirah en Grenache

  • Glas
    5,75
  • Fles
    34,50

Zoetigheden

  • Oma’s Scone geserveerd met marmelade en clotted cream
    9,95
  • Gebak van de dag
    5,75
  • Macarons 3 stuks
    2,25
  • Warme Apfelstrüdel met vanille ijs en slagroom
    7,50
  • Pastel de nata
    2,50
  • Affogato: vanille bourbon roomijs met hete espresso
    6,50

Reviews van onze gasten

"Wederom een prima ervaring"

9.3

eten: 9 service: 9 sfeer: 10
In het kader van de Restaurantweek heb ik met mijn man bij Elswout gegeten. De ontvangst was weer uitstekend. Keurig rekening gehouden met mijn dieet; zelfs in de amuses. Grote porties met uitstekende smaken. Vriendelijke bediening en de muzikale omlijsting door Maat6 (groepje heren dat a capella voor wat muzikale afleiding zorgt) viel erg in de smaak. We komen zeker nog eens terug!
"Super restaurant en mooie locatie"

10

eten: 10 service: 10 sfeer: 10
In het kader van de restaurantweek zijn wij met 4 personen gaan eten in Orangerie Elswout in Overveen. Na parkeren was het nog een paar minuten lopen door het romantisch park Elswout. De Orangerie is een parel van een locatie. Wat een sfeervolle locatie, ideaal om romantisch te eten of een trouwerij te hebben. We werden ontvangen door (volgens mij) een zeer vriendelijke eigenaar die er zichtbaar plezier in had om ons te verwennen. Mooie tafel, goede bediening en zeer lekker eten ! Wat mij betreft een ster waardig restaurant. !
"Tot volgend jaar!"

10

eten: 10 service: 10 sfeer: 10
Wij komen hier inmiddels al een paar jaar achtereen met de restaurantweek en elk jaar is het weer een verrassing wat er geserveerd zal worden. Niet iedereen zal altijd even veel van elke smaak houden, maar tot nu toe vinden wij alles elk jaar weer erg lekker. Ook deze keer weer perfect rekening gehouden met een noten- en fruitallergie. En natuurlijk blijft deze omgeving fantastisch. Kortom, tot volgend jaar!
"Verrassend menu"

9.3

eten: 8 service: 10 sfeer: 10
1 Jaar overgeslagen maar dit jaar zijn we weer geweest. Het was een verrassend menu. Hoogtepunten waren wat ons betreft het voorgerecht en de bietensoep. Heerlijk! De service als altijd ........ attent, vriendelijk en bekwaam.
"Heerlijk eten op bijzondere plek"

8.3

eten: 8 service: 10 sfeer: 7
Wederom heerlijk gegeten op deze mooie locatie. Spannende combinatie's (een bolletje olijfolie ijs bij het voorgerecht) met lekkere passende wijnen en prettige bediening. Elke keer is het een verrassing wat het menu zal zijn, deze keer een mindere keuze voor het nagerecht (wat mij betreft, manlief was zeer enthousiast): een amandel cake met kiwi - zeer zwaar na de amuses, voorgerecht, bietensoep en geitenlam als hoofdgerecht.
"Fijne avond"

8.7

eten: 7 service: 9 sfeer: 10
Mooi gebouw, binnen ietwat steriel (saai) maar wel sfeervol. Vooral 's avonds wordt het gezellig ondanks dat het niet helemaal vol was. Verrassend gegeten, van hoogtepunten (amuses, hoofdgerecht) naar wellicht iets te experimenteel (voorgerecht). Toch hebben we genoten, al met al echt de moeite waard om eens een avondje te beleven.
"Unieke ervaring in de Orangerie!"

9.3

eten: 8 service: 10 sfeer: 10
We hebben hier heerlijk geluncht tijdens de restaurantweek. Het bedienend personeel was erg vriendelijk en de gerechten werden op een goed tempo geserveerd. De ligging en sfeer van de orangerie zijn uniek wat zeker bijdroeg aan de mooie ervaring van deze lunch. Het eten was zeer smakelijk met verrassende smaakcombinaties. Zeker voor herhaling vatbaar!
"Leuke en chique avond gehad bij Elswout."

9.0

eten: 8 service: 9 sfeer: 10
Wij hebben een erg leuke en chique avond gehad bij Elswout. De bediening was zeer vriendelijk en wij waande ons in een soort ambiance gelijk aan de diner scenes uit film Titanic. Het was was een lange, stijlvolle avond uit om niet snel te vergeten! Aanrader om hier een keer te gaan eten tijdens de restaurantweek.
"Topavond!"

10

eten: 10 service: 10 sfeer: 10
Alle gerechtenvan amuse tot dessert werden op een idyllische wijze en mooi gepresenteerd. Aparte smaken, maar niet overheersend. Er was heel goed rekening gehouden met ingredienten waar ik niet tegen kan en men heeft daar echt aandacht aan besteed!Heerlijke wijnen erbij, goede service en vriendelijk personeel.Kortom;samen met mijn moeder hebben wij een topavond gehad!!

Majesteitelijk diner

Over de tong

Het is zonder twijfel een van de mooiste horecalocaties van Nederland: de Orangerie op landgoed Elswout in Overveen. Het gebouw uit 1879 is van een betoverende schoonheid en wie eenmaal binnen is. zal niet teleurgesteld zijn. Twee weelderige eetzalen met hoge plafonds. fraai gedecoreerd en rondom uitzicht op de prachtige tuin. Romantischer kan bijna niet. Een locatie van topniveau. Maar is de keuken dat ook? Wij proeven onder meer coquille met velouté van Franse bloedworst.

Geen doorsnee kookkunst.


Lees de complete recensie "Over de Tong"

In de Orangerie wordt uitsluitend gekookt voor bruiloften en partijen, maar gedurende zes da­gen per jaar opent men 's avonds de deuren voor het gewone publiek. Zo krijgt 'Jan met de pet' ook de kans een vorkje te prikken. Tegen een redelijk tarief, want de Orangerie doet dan mee aan de nationale restaurantweek. Een tevoren vastgesteld drie gangenmenu inclusief amuse kost 29,50 euro. Voor een extra gang moet worden bijbetaald. Drie tientjes is niet veel voor een proeverij bij een chef die de lat hoog legt. De eigenzinnige kok van Elswout, Norman Pondman, is niet van de doorsnee liflafjes. Op de website lezen we dat hij zijn hand niet om­draait voor gamba's in limoen en knoflook, gesau­teerde ossenhaaspuntjes en ook dat hij zelf à la mi­nute sashimi bereidt van vers gesneden zalm, boter­vis en tonijn. De gerechten van deze restaurantweek (9-14 maart jongstleden) blijken een stuk gewaagder. Hoe zitten we erbij? Koninklijk. Aan een schitterend gedekte tafel aan zijkant van de ruime orangerie. We worden vriendelijk ontvangen en snel op onze wen­ken bediend. Met een aperitiefje en een schaaltje heerlijk brood. De amuse laat niet lang op zich wachten: runderbouillon met drie soorten biet, geserveerd in een smalle hoge reageerbuis op een bijbehorende standaard. De versiering bestaat uit sliertjes eetbare confetti van rode biet, die uit de hals omhoog kruipt. Er zit ook een plastic pipetje bij, gevuld met een siroopje dat we ter opluistering van de bouillon dienen toe te voegen. Op het bord er­naast een glimmend zwart vierkantje: mousse van zalm, afgelakt met drop. De eerste rake klap is uitge­deeld. Wij zijn diep onder de indruk, in ieder geval van het uiterlijk vertoon. Het reageerbuisje blijkt nogal onhandig in het gebruik. In de ene hand hou­den we het vast, terwijl we met de andere hand mid­dels een langwerpig plastic lepeltje, de bouillon uit het smalle buisje trachten te halen. Maar de bouillon blijft onderin plakken. Stiekem zetten we de reageer­buis aan de mond, schudden wat heen en weer en laten de boel naar binnen glijden. Veel moeite voor wat kleine slokjes. De vismousse laat zich makkelij­ker veroveren. Smaaktechnisch en culi-technisch geven we de voorkeur aan de zalm die een dakje heeft van drop. Vis en drop vormen een verrassend duo. Mooi bedacht!

Na de amuse volgt de officiële entree. Coquille met saus van boudin noir, bloedworst dus. Opgediend met pitahaya, een licht lillend goedje waarin zwarte pitjes te zien zijn. Er komt een krokant zwart chipje bij, eveneens van bloedworst. De donkere velouté wordt aan tafel op het bord geschonken. Ook hier is over nagedacht. Deze kok wil indruk maken met uiteenlopende texturen en smaken. Zachte coquille, glazige substantie van cactusvrucht, knapperig kro­kantje. De weke vrucht leidt niet bepaald tot een aangenaam mondgevoel. De dominante bloedsaus overstemt de Jakobsschelp in alle toonaarden. Bij coquille hoort wat ons betreft subtielere begeleiding, die de smaak ophaalt. Toch moet gezegd: het is een gewaagd gerecht en alle hulde dus voor de chef die dit aandurft.
De tweede gang is toegankelijker. Een gladgestreken soep van zoete aardappel, abrikozen en crème fraî­che. Opgediend in een bord met een inhoud van ongeveer een halve liter. Op deze fluwelen oceaan drijft een schattig klein bootje dat tempura van pastinaak vervoert. Er liggen wat groene kruiden omheen en een klein kleurig viooltje. Gelukkig maar, anders lag het pastinaakje er wel heel verloren bij. Wederom een prachtige compositie. Maar de vergeten groente, die we uit het bootje vissen, smaakt vlak en krachteloos. Koriander proeven we niet. De oranjebruine crème de bataat zelf doet licht pittig aan en heeft een klein zuurtje dat het geheel een speciale afdronk geeft.

In de tussentijd worden we adequaat bediend en krijgen we bijtijds brood en water bijgevuld. Op zo'n chique locatie zou je misschien wat stijfheid bij de zwarte brigade verwachten maar de bediening is attent en losjes tegelijk. De voorlaatste gang heet voluit 'suprême de pintade'. Op zijn Hollands: poele­petaten of parelhoen. Het witte vlees van deze kipjes heeft snel de neiging tot uitdrogen. De keuken is verstandig met de hoen omgesprongen. Het geheel is sappig gebleven en we krijgen er ook nog gevogel­tejus bij, hetgeen de boel zonodig vochtig houdt. Het interieur is gevuld met spinazie. Pompoen en rosevalaardappel zijn de bijgerechten. Een dikke voldoende voor het geheel. Verbeterpunt: de mate van kruiden. Dat mag wel iets royaler. Dat geldt voor hoofd- en bijgerechten alsmede voor de vlakke jus.

Gasbranders
Terwijl we het hoofdgerecht afronden, snuiven we de geur op van karamel. Het komt aangewaaid van de belendénde tafel waar de chef zeer geconcen­treerd met twee gasbranders in de weer is. Hij voor­ziet daarmee het dessert van een krokant suikerlaag­je. Even later komt hij ook bij ons. Attent dat de baas dit zelf ter hand neemt. Eigenlijk hadden we een praatje willen maken, maar hij nodigt daar niet toe uit, zo aandachtig is hij bezig. Het zoet smaakt goed. Ook dit slotgerecht wordt mooi opgediend, inclusief wat,blaadjes munt, een groen koekje en rode bessen. We hebben uitgezien naar het diner in deze konink­lijke omgeving, waar ooit Napoleon en keizerin Sissi te gast waren. Zijn de verwachtingen waargemaakt? In visueel opzicht zeker. De schoonheid op het bord is in overeenstemming met de ambiance. De eerlijk­heid gebiedt te zeggen dat iets minder oog voor vorm en meer aandacht voor inhoud, het diner ten goede zou zijn gekomen. We keren niettemin graag terug. Hier wordt met passie gekookt.

Jammer dat de Orangerie, op het terrein van Staats­bosbeheer, zich zo'n exclusieve status heeft aange­meten en dat we moeten wachten tot de volgende restaurantweek. Voor wie daar geen geduld voor heeft, kan op zondagen terecht voor taart en koffie, high tea in Engelse stijl (op reservering) of voor een mooi glas wijn met stijlvol hapje. Maar let op: de namiddag in de Orangerie duurt kort. Om half zes sluit de boel subiet en worden de gasten wegge­stuurd. Om plaats te maken voor bruiloft of partij. Begrijpelijk, maar ook betreurenswaardig. Wij zou­den een actie willen beginnen: de Orangerie elke zondagavond open voor iedereen. Dat zou wel eens een succes kunnen worden. Tekst: Bartlema & Co

Ambiance: 9 Bediening: 8 Prijs/Kwaliteit: 7,5

OVER DE TONG: 8