Na een druk seizoen is ons kantoor en evenementen team toe aan een welverdiende vakantie! Hierdoor is ons kantoor voor behandeling van mail en telefonie in de maanden november en december minder frequent bezet. De verzorging van evenementen gaat uiteraard gewoon door, ook in deze maanden. Ons restaurant blijft op zondag gewoon geopend, uitgezonderd de jaarlijkse sluiting op zondag 29 december.
Beschikbaarheid locatie voor bijeenkomsten binnen nu en 14 dagen
Voor urgente (aan)vragen e/o berichten hebben wij een speciaal terugbelsysteem. Wij verzoeken u om ons te bellen op 023 524 26 39 en in het keuzemenu sneltoets 1 te toetsen. U komt binnen bij onze antwoordservice waar u de urgentie aangeeft en een terugbelverzoek achterlaat. Wij zullen u daarop zo spoedig mogelijk terugbellen. Dit gebeurt over het algemeen binnen 1 uur.
Beschikbaarheid locatie voor 2025 en 2026
Vriendelijk verzoeken wij u telefonisch contact op te nemen of een email te sturen via ons aanvraagformulier. U ontvangt een reactie binnen 2-7 dagen.
Bestaande groepsreserveringen tot en met eind december
Voor urgente vragen die betrekking hebben op een reeds gereserveerd evenement dat plaatsvindt in één van deze twee maanden verzoeken wij u om eerst de nuttige informatie op onze website (www.orangerie-elswout.nl/nuttige-informatie) te bezoeken. Indien uw vraag niet beantwoord is en toch een urgent karakter heeft, kunt u ons bereiken op 023 524 26 39. In het keuzemenu kiest u sneltoets 1. U komt binnen bij onze antwoordservice waar u de urgentie aangeeft en een terugbelverzoek achterlaat. Wij zullen u daarop zo spoedig mogelijk terugbellen.
Bestaande groepsreserveringen voor 2025 en 2026
Voor organisatorische vragen die betrekking hebben op een reeds gereserveerd evenement voor 2025 of 2026 verzoeken wij u om de nuttige informatiepagina op onze website (www.orangerie-elswout.nl/nuttige-informatie) te bezoeken. Is uw vraag niet beantwoord, kunt u ons bellen of mailen. U ontvangt een reactie binnen 2-7 dagen.
Reservering voor het restaurant op zondag
Elke zondag (uitgezonderd de zondag tussen kerst en oud & nieuw) is Orangerie Elswout geopend voor publiek en biedt zij restauratieve voorzieningen van 10.30 uur tot 17.30 uur. In het restaurant kunt u een keuze maken uit een frisse kleine kaart. Kijkt u op onze website voor de menukaart Klik hier. Het is niet mogelijk om een tafel te reserveren voor het gebruik van onze à la carte kaart. Wel bieden wij reserveringsmogelijkheid op zondag voor een drie gangen lunchmenu of een Afternoon Tea. Voor het controleren van de beschikbaarheid en het maken van een reservering kijkt u op: www.orangerie-elswout.nl/restaurant
Voor alle overige vragen verzoeken wij u om enig geduld in acht te nemen en een reactie op uw emailbericht of terugbelverzoek af te wachten. De wachttijd kan oplopen tot 1 week. Vriendelijk verzoeken wij u om ons geen mail te sturen ter herinnering.
Het restaurant is open op zondag van 10:30 tot 17:30 uur.
Het restaurant is elke zondag* geopend van 10:30 uur tot 17:30 uur. U kunt spontaan bij ons binnenlopen voor een kopje koffie, thee, een heerlijk glas wijn of een lunch van de kleine kaart. Kijk hier voor de menukaart. Hiervoor nemen wij geen reserveringen aan.
*Tussen Kerst en Oud & Nieuw is de Orangerie gesloten.
Naast onze a la carte menukaart kunt u op zondagen een reservering
maken voor een Afternoon Tea of 3-gangen lunch.
Iedere zondag serveren wij op reservering vanaf 13.30 uur de Afternoon Tea. Een keur van lekkernijen wordt gecombineerd met verse thee. Ook de hartige hapjes ontbreken natuurlijk niet.
Bij de Afternoon Tea is de thee uiteraard inbegrepen. Dit varieert van Flowering Tea tot diverse theesoorten van theehuis Harney & Sons.
Als u wilt kunt u later de hartige gerechtjes laten vergezellen door een mooi glas wijn.
Tussen de gangen door krijgt u de mogelijkheid om een wandeling over Buitenplaats Elswout te maken.
Indien u ons op de hoogte brengt van eventuele dieetwensen en/of allergieën, zullen wij proberen hier rekening mee te houden. Wij kunnen niet garant staan voor allergiën, wij doen uiteraard wel ons best om er rekening mee te houden.
De Afternoon Tea is niet geschikt voor veganistische gasten of gasten met een lactose-, gluten- en/of notenallergie.
Op zondagen kunt u genieten van een heerlijke 3-gangen lunch welke wekelijks wisselt. De lunch bestaat uit een 3-gangen verrassingsmenu en wordt door onze Chef gekozen op basis van een vers seizoens- en dagaanbod.
Indien u ons op de hoogte brengt van eventuele dieetwensen en/of allergieën, zullen wij proberen hier rekening mee te houden. Wij kunnen niet garant staan voor allergiën, wij doen uiteraard wel ons best om er rekening mee te houden.
Bent u in de buurt en heeft u zin een een kop koffie, een lekker glas wijn of een kleine lunch? U bent altijd welkom, reserveren is niet nodig. Bekijk hieronder onze kaart.
Originele Engelse Wildgoulash pie
Gepofte groenten met halloumi, granaatappel,
koriander en yoghurtsaus
vegetarisch
Scandinavisch polarbrood met gerookte zalm,
kappertjes en rucola
Koffie naar keuze in combinatie
met een Pastel de nata
Één persoons potje thee met keuze uit 8 soorten verse thee van Harney & Sons
Eén persoons theepotje met Oma’s Sultana Scone, geserveerd met marmelade en clotted cream
Wit: Son Excellence
Sauvignon Blanc
Rood: Cabriz Tinto
Alfrocheiro, Tinta Roriz,
Touriga Nacional
Rosé: L’ostal Casez
Shirah en Grenache
9.3
10
10
9.3
8.3
8.7
9.3
9.0
10
Het is zonder twijfel een van de mooiste horecalocaties van Nederland: de Orangerie op landgoed Elswout in Overveen. Het gebouw uit 1879 is van een betoverende schoonheid en wie eenmaal binnen is. zal niet teleurgesteld zijn. Twee weelderige eetzalen met hoge plafonds. fraai gedecoreerd en rondom uitzicht op de prachtige tuin. Romantischer kan bijna niet. Een locatie van topniveau. Maar is de keuken dat ook? Wij proeven onder meer coquille met velouté van Franse bloedworst.
Geen doorsnee kookkunst.
In de Orangerie wordt uitsluitend gekookt voor bruiloften en partijen, maar gedurende zes dagen per jaar opent men 's avonds de deuren voor het gewone publiek. Zo krijgt 'Jan met de pet' ook de kans een vorkje te prikken. Tegen een redelijk tarief, want de Orangerie doet dan mee aan de nationale restaurantweek. Een tevoren vastgesteld drie gangenmenu inclusief amuse kost 29,50 euro. Voor een extra gang moet worden bijbetaald. Drie tientjes is niet veel voor een proeverij bij een chef die de lat hoog legt. De eigenzinnige kok van Elswout, Norman Pondman, is niet van de doorsnee liflafjes. Op de website lezen we dat hij zijn hand niet omdraait voor gamba's in limoen en knoflook, gesauteerde ossenhaaspuntjes en ook dat hij zelf à la minute sashimi bereidt van vers gesneden zalm, botervis en tonijn. De gerechten van deze restaurantweek (9-14 maart jongstleden) blijken een stuk gewaagder. Hoe zitten we erbij? Koninklijk. Aan een schitterend gedekte tafel aan zijkant van de ruime orangerie. We worden vriendelijk ontvangen en snel op onze wenken bediend. Met een aperitiefje en een schaaltje heerlijk brood. De amuse laat niet lang op zich wachten: runderbouillon met drie soorten biet, geserveerd in een smalle hoge reageerbuis op een bijbehorende standaard. De versiering bestaat uit sliertjes eetbare confetti van rode biet, die uit de hals omhoog kruipt. Er zit ook een plastic pipetje bij, gevuld met een siroopje dat we ter opluistering van de bouillon dienen toe te voegen. Op het bord ernaast een glimmend zwart vierkantje: mousse van zalm, afgelakt met drop. De eerste rake klap is uitgedeeld. Wij zijn diep onder de indruk, in ieder geval van het uiterlijk vertoon. Het reageerbuisje blijkt nogal onhandig in het gebruik. In de ene hand houden we het vast, terwijl we met de andere hand middels een langwerpig plastic lepeltje, de bouillon uit het smalle buisje trachten te halen. Maar de bouillon blijft onderin plakken. Stiekem zetten we de reageerbuis aan de mond, schudden wat heen en weer en laten de boel naar binnen glijden. Veel moeite voor wat kleine slokjes. De vismousse laat zich makkelijker veroveren. Smaaktechnisch en culi-technisch geven we de voorkeur aan de zalm die een dakje heeft van drop. Vis en drop vormen een verrassend duo. Mooi bedacht!
Na de amuse volgt de officiële entree. Coquille met saus van boudin noir, bloedworst dus. Opgediend met pitahaya, een licht lillend goedje waarin zwarte pitjes te zien zijn. Er komt een krokant zwart chipje bij, eveneens van bloedworst. De donkere velouté wordt aan tafel op het bord geschonken. Ook hier is over nagedacht. Deze kok wil indruk maken met uiteenlopende texturen en smaken. Zachte coquille, glazige substantie van cactusvrucht, knapperig krokantje. De weke vrucht leidt niet bepaald tot een aangenaam mondgevoel. De dominante bloedsaus overstemt de Jakobsschelp in alle toonaarden. Bij coquille hoort wat ons betreft subtielere begeleiding, die de smaak ophaalt. Toch moet gezegd: het is een gewaagd gerecht en alle hulde dus voor de chef die dit aandurft.
De tweede gang is toegankelijker. Een gladgestreken soep van zoete aardappel, abrikozen en crème fraîche. Opgediend in een bord met een inhoud van ongeveer een halve liter. Op deze fluwelen oceaan drijft een schattig klein bootje dat tempura van pastinaak vervoert. Er liggen wat groene kruiden omheen en een klein kleurig viooltje. Gelukkig maar, anders lag het pastinaakje er wel heel verloren bij. Wederom een prachtige compositie. Maar de vergeten groente, die we uit het bootje vissen, smaakt vlak en krachteloos. Koriander proeven we niet. De oranjebruine crème de bataat zelf doet licht pittig aan en heeft een klein zuurtje dat het geheel een speciale afdronk geeft.
In de tussentijd worden we adequaat bediend en krijgen we bijtijds brood en water bijgevuld. Op zo'n chique locatie zou je misschien wat stijfheid bij de zwarte brigade verwachten maar de bediening is attent en losjes tegelijk. De voorlaatste gang heet voluit 'suprême de pintade'. Op zijn Hollands: poelepetaten of parelhoen. Het witte vlees van deze kipjes heeft snel de neiging tot uitdrogen. De keuken is verstandig met de hoen omgesprongen. Het geheel is sappig gebleven en we krijgen er ook nog gevogeltejus bij, hetgeen de boel zonodig vochtig houdt. Het interieur is gevuld met spinazie. Pompoen en rosevalaardappel zijn de bijgerechten. Een dikke voldoende voor het geheel. Verbeterpunt: de mate van kruiden. Dat mag wel iets royaler. Dat geldt voor hoofd- en bijgerechten alsmede voor de vlakke jus.
Gasbranders
Terwijl we het hoofdgerecht afronden, snuiven we de geur op van karamel. Het komt aangewaaid van de belendénde tafel waar de chef zeer geconcentreerd met twee gasbranders in de weer is. Hij voorziet daarmee het dessert van een krokant suikerlaagje. Even later komt hij ook bij ons. Attent dat de baas dit zelf ter hand neemt. Eigenlijk hadden we een praatje willen maken, maar hij nodigt daar niet toe uit, zo aandachtig is hij bezig. Het zoet smaakt goed. Ook dit slotgerecht wordt mooi opgediend, inclusief wat,blaadjes munt, een groen koekje en rode bessen. We hebben uitgezien naar het diner in deze koninklijke omgeving, waar ooit Napoleon en keizerin Sissi te gast waren. Zijn de verwachtingen waargemaakt? In visueel opzicht zeker. De schoonheid op het bord is in overeenstemming met de ambiance. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat iets minder oog voor vorm en meer aandacht voor inhoud, het diner ten goede zou zijn gekomen. We keren niettemin graag terug. Hier wordt met passie gekookt.
Jammer dat de Orangerie, op het terrein van Staatsbosbeheer, zich zo'n exclusieve status heeft aangemeten en dat we moeten wachten tot de volgende restaurantweek. Voor wie daar geen geduld voor heeft, kan op zondagen terecht voor taart en koffie, high tea in Engelse stijl (op reservering) of voor een mooi glas wijn met stijlvol hapje. Maar let op: de namiddag in de Orangerie duurt kort. Om half zes sluit de boel subiet en worden de gasten weggestuurd. Om plaats te maken voor bruiloft of partij. Begrijpelijk, maar ook betreurenswaardig. Wij zouden een actie willen beginnen: de Orangerie elke zondagavond open voor iedereen. Dat zou wel eens een succes kunnen worden. Tekst: Bartlema & Co
Ambiance: 9 Bediening: 8 Prijs/Kwaliteit: 7,5
K.v.K. nr.: 34061356
IBAN: NL71ABNA0555835375
BIC: ABNANL2A
BTW:NL826849088B01